Sidor

måndag 23 augusti 2010

RÄDDA VINTERN !!!

Det är roligt att titta i gamla kokböcker. Jag har två som handlar om hemkonservering. Båda är från 1946. De var duktiga på att ta vara på frukt och bär och annat förr i tiden. Här finns de mest fantastiska recept. Vad sägs om ...Mormors hemgjorda russin ( av körsbär ), pickles av krassefrön, rödbets-och rabarbermarmelad, rönnbärsmarmelad.......hallå där , är det månne någon som har det på gång`????
Så här prydligt hade man i sina skafferier på den tiden. Va !!!!!!

Men jag såg ett och annat tips som duger väl idag med. T.ex. en bit snöre i paraffinet så kan man bara lyfta av kakan sen.
Mala apelsinerna i en köttkvarn ( ja om man har en förstås ) . Perfekta bitar till marmeladen.

Detta är en "äpplemosmaskin" och nu måste jag skryta för jag har en sådan till min "assistent". Och den är helt fantastisk. Moset trillar ner undertill och skal och kärnhus åker ut framme i pipen. Fråga mig inte hur det går till . Men bra är det. Jag tror faktiskt att det är fler som har en sådan. Man kunde köpa till den till assistenten. Det gäller bara att komma ihåg att montera ihop den rätt.

Här ser ni ett smart sätt att märka upp saften. Vi har väl många varit med om blöta oläsliga etiketter ??!! De här kan man ju faktiskt scrappa lite fint !!!

Nä.....nu är det dags att ta hand om en del av björnbären från igår. Och jag kör på mitt vanliga, lätta, supersnabba sätt.........i med
SYLTSOCKER


....och sen BJÖRNBÄREN
Koka häftigt i två minuter . KLART !!


Ja det blev 4 burkar och en liten slick som hamnade på en ostmacka. Och den här sylten är bara så fantastiskt GOD. Etikettmaskinen avslutade hela proceduren.


Det var dagens projekt. F.ö. har det varit plock i trädgården och imorgon måste jag plocka, plocka tomater. Jisses vad de mognar snabbt nu. Kollar i de gamla böckerna............tomatmarmelad, tomatpuré, tomatsaft ( !!!) , tomatsås, torkade. Ja vi får se !
Idag har vi också förberett vad vi ska göra imorgon ..........yeeeeeesssss, såååååååååååå spännande !!!!!! Imorgon em !!!!!!

7 kommentarer:

Bettan sa...

Du har varit flitig... kul att läas gamla kokböcker. Jag fick av min svärmor en receptbok som heter "UR fröken Holgerssons receptbok " av Ebba WAchtmeister. Jag heter Holgersson, både som ogift och numera gift (sen 18 år)Hon tyckte väl att jag behövde just den boken!! ( Min man fick ta mitt efternamn!!) Iden finns mycket matnyttigt om man bara letar.... annars får man ha en del i huvudet,eller??!
Lycka till imorgon med resten... Kram sytanten

Black Iris sa...

Jag är på jobbet nu mitt i natten och är jättenyfiken!!
Vad ska ni göra i morgon???
Sussa gott!

Kram Maidi

Strandkullen sa...

jag vill med ha ett sådant skafferi!!!!!!!!!!!!!! kramis semlan

Maria sa...

Kul att få titta in i "det gamla skafferiet"! Håller med dig om att det är behändigt med syltsocker. Så fina etiketter du har på dina burkar. Känn dig rik med all björnbärssylt!
Kram!
Maria

susanne´s smulor sa...

Hej Eva! Vad du har varit flitig i sommar med blogginläggen. Själv så har det inte blivit mycket av varken det ena eller andra. Jag har bara njutit och vilat. Men nu är jag på g igen. Tänkte att jag måste visa något jag gjort iaf....måste bara fota lite oxå.
Det är så roligt och inspirerande att läsa din blogg!!!
Ha det så bra! sussa

Evasleva sa...

När jag såg din kommentar hos Odlingspyssel trodde jag först att jag redan hade kommenterat det inlägget ;)

Undrar om pysslet kommer med namnet?

Anna sa...

kul att läsa såna där gamla tidningar :)

Anna