söndag 15 augusti 2010

Är solen rödare i Danmark ?

Jag har aldrig sett en rödare solnedgång. Det var magiskt, ofattbart. Överallt satt människor och tittade på detta skådespel och på en servering spelade en trubadur stillsamma melodier i bakgrunden på detta. Tala om gåshud !!! Vi befann oss i /på PRAESTO (ö) alldeles ute vid Östersjöns kust , en bit söder om Köpenhamn. Vi tittade på en karta och sa : dit kör vi, DÄR är nog fint och det var det. Där låg massor med båtar , riktiga lyxbåtar och vanliga. Att sitta på en uteservering vid hamnen var kvällsnöjet och vi passade på...................................

.......att äta en riktigt dansk måltid med lite grekiskt inslag - hakkeboef med tsatsiki. Hur gott som helst.

Och här bodde vi på
KIRSEBAERSKROEN.

Det är väl precis så här man ska bo när man är i Danmark !!!!!!!! Stalldörrar in till rummen och.............


........Marie och Sören Kroyer som såg till att vi sov gott. Oh vad jag älskar historien om dessa Skagenkonstnärer som älskade varandra så djupt. Jag har varit i Skagen jättemånga gånger som reseledare och berättat om deras liv. Vad jag har hatat Hugo Alfvén som lockade till sig Marie, så hon lämnade Kroyer. En tid accepterade han en "trekant ", men sen flyttade hon till Hugo och Kroyer levde olycklig resten av sitt liv. Ojojoj. !! Det finns böcker om detta och även en film "Hipp hipp hurra ". Läs och titta !!!!!

Innan vi skulle åka hem var det dags för lite shopping . Nu var maken i sitt esse när han fick se de här ÖLburkarna.
EN ÖL ATT DELA MED NÅGON !
Maffiga !!! " En till grannen som gett katten och tagit in posten, en var till killarna i vår familj och en till mig = 6 bauta öl. Ett jättedanskt matbröd till grannfrun.
Jag blir imponerad av danskarnas sätt att tydliggöra sina produkter. Stora rejäla skyltar på alla ekologiska varor och även på extraprisvaror. Ibland står det TILBUD , men oftare
VÄLJ MEJ ! JAG ÄR BILLIG !

Dags att lämna Danmark via bron och starta hemfärden i Sverige. Det blev en hel del virkat längs vägen, smågrejer. Men plötsligt får jag se något.................
STANNA en LOPPIS !!!!
Vi var i Tollarp och det stod bilar på båda sidor av vägen en lång sträcka och där på idrottsplatsen.....
VILKEN JÄTTELOPPIS !!!!!!!!!
Ronnebyloppis i all ära, men denna var hästlängder före.
Fick veta att idrottsföreningen har loppis en gång om året med insamlade saker . Allt var sorterat i olika avdelningar, möbler för sig, lampor för sig, tavlor osv. Och mitt på den stora planen hade man ställt bord i en fyrkant med alla hushållsgrejer, också uppsorterat. VILKEN ORGANISATION !!! OCH VILKA MÄNGDER !!!

Jag letade mig in i ett tält med textilier. Kanske fanns det garn ???? Nej , men lådor i mängd med handarbeten. Jag gråter i mitt inre när jag tänker på alla handarbeten min mamma gjorde och som jag är så rädd om och ser dessa lådor med allt huller om buller.
Jag plockade i alla fall till mig några saker, hemvävd löpare och några dukar i lila ( = höstens trendfärg har jag läst !!), stickade och virkade julgrytlappar ej använda och ett par turkos till stugan. Betalade bara 20= KR . Jodå för hela högen !!! Man skäms ! Efter bara en liten stund var jag genomsvett , kvalmigt väder och en massa rotande kvinnor i ett inte så stort tält. PUHHH !!! Maken hade tröttnat för länge sedan . Det här är inte hans grej ! Och ölen hade han ju redan försett sig med. Mycket viktigare.

Nu är vi hemma igen !! Gräset står på tur att klippas !!! Hur långt växer ett grässtrå på 3 dagar ????? Jättemycket !!! Och hur fort mognar mina tomater på 3 dagar ??? Jag ska gå ut och ta ett kort så ni får se !!!
Med andra ord .....HÄR är mycket att göra idag och i em ska vi ha grillfest /födelsedagskalas för två familjemedlemmar. KNYTE; så sätt igång nu Eva så du blir klar till kalaset ska börja !!!!!
Ses snart igen !!!!

5 kommentarer:

Peacerosen sa...

Både Du och Din blogg är som en enda stor SOL!!!
Man blir varm och glad i hela kroppen av att både läsa och titta på alla härliga bilder!!

Och jag håller med Dej om att det nästan känns "fel" när man ser att alla fina handarbete tycks vara helt utan värde...
Vilken nonchalans av ett arbete som jobbats fram med två små händer.
Man blir lite ledsen när man ser sånt!

Men DU fyndade ju i alla fall, och hemma hos Dej kommer dom att uppskattas. Det känner dom nog....(:

Kram och ha en fin söndag med kalasande och allt!
Jenny

Black Iris sa...

Tänk om jag ändå fått åka med. Bautaölringar, Hakkeböff och alla dessa stånd.
Gubben köper alltid med sig Hakkeböff när han är på "gubbarally" genom Danmark.

Kram Maidi

Fijaffa sa...

Så skönt ni verkar ha haft det :-) Både på Skåneturen och Danmarksturen.

Såg en annons för Pema i tidningen härom dagenb (är själv skånebo... (dock inte skåning)) och de nämnde just scrapavdelningen. Får ju helt klart åka dit någon gång, det är inte många mil. Kan säkert locka med mig svägerskan.

Maria sa...

Danmark verkade vara helt "dejligt" - fint namn på stället där ni bodde.
Kul med loppis - men är det för stort kan man (i alla fall jag) bli trött rätt snart.Du hittade i alla fall några söta saker.Ha en fin grillkväll!
Kram!
Maria

Anonym sa...

Kul att du tyckte om vår loppis i lilla Tollarp. Är inte själv aktiv i föreningen men det är ändå kul att läsa. Välkommen åter.
Camilla