Sidor

tisdag 3 augusti 2010

LAMM eller GRIS eller båda ?

Så här avslutades måndagen för mig (oss). Inte fel, eller hur ? Igår gjorde vi vår årliga utfärd till norra Öland med våra grannar. Diskbollar,trasa och scrapgrejer får ursäkta, för nu måste jag visa er hur dagen såg ut. Jag har sagt det förut.....ÖLAND är speciellt. Det finns så många sköna upplevelser att spara i "hårddisken ". Detta är vår obligatoriska avslutning på utfärden..skurkvarnen vid Jordhamn, där vi tar sista fikat och inväntar solens "dopp" i horisonten. MULTIVACKERT !!! Träffade en man som berättade att hans far hade byggt den här kvarnen , som med vindens hjälp slipat kalkstensflisor släta och fina. Tala om att utvecklingen gått framåt !

Det var mulet väder när vi startade vår tur, men helt vindstilla. Och varmt ! Första fikastoppet LERKAKA . Hur kan man komma på ett sådant namn? Förresten vimlar hela Öland av lustiga namn. Öland kallas Solens och vindarnas ö och minsann har man tagit vara på vinden, för överallt står väderkvarnar jämte moderna vindkraftverk. Gammalt och nytt !!!


På ÖLAND växer det så det knakar. Allting är mer och större och ofta sällsynt här. Många orkidéer t.ex. Lökodlingar, bruna bönor m.m. Nu mera finns det även en vingård.
Undrar vad ägaren till denna bil pysslar med ? Eller kanske drömmer om ? Eller.....? Byter man skylt på vintern, tro ?

Små "butiker" finns lite här och där. Här kan ni se vad jag menar med växtkraft. Stora härliga lökar !! Och rotfrukter !

Och när det gäller mat är våra gubbar med på noterna. Och vi låter dem botanisera bland alla ätbara produkter. Tids nog kommer vi till en loppis eller mys-butik.

Ännu en matbutik där vi släppte loss gubbarna. Tyska korvar med allehanda smaker !!!!


Och NU kom vi till en kuriosabutik. Jippi !!! Men vad är detta ? En muffinsform i bautaformat !! Se men inte röra, står det. Ja, då tittar vi då. Dyrt !!!! Men kul !!!!


Svärburk !!!! Hjälper det ???? Vem får pengarna ???

Längst inne i denna butik förflyttade jag mig tillbaka till GRACELAND !! Du milde tid ett speciellt ELVISrum med en massa ELVISprylar och ELVIS musik. Ett mini ELVISmuseum. Kom hit skrek jag till maken. Vilket supermysigt rum !!! Och titta där ....en väggklocka med ELVIS på. Den skulle passa i mitt nya scraprum. Och visst är det vår förlovningsdag idag och du köpte ju en massa korvar !!!!! Ja, jag kan bestämma själv , men det är ju bättre att dela intresset för inköp. Och gullig som maken är sa han ....du får den av mig !!! Fast det slutade med att jag köpte den själv för hans kort strulade i apparaten. Ni ska få se klockan på plats senare.

Huvudmålet för vår utfärd är LAMMET & GRISEN en väldigt udda restaurang, mitt ute på alvaret bland buskarna. Vi har åkt hit EN GÅNG om sommaren varje år i MÅNGA ÅR. Varför bara en gång ska ni få se . (Ser ut som en spansk bodega !)

Här är det helstekt lamm eller gris som man äter. I början var vi lite skeptiska till lamm, men nu äter vi gladeligen även detta. Bilden ser lite läskig ut så blunda om du vill.

Här är det inga små delikatess-restaurangportioner som gäller. Nä här äter man till det tar stopp, för tillsammans med ALLA tillbehör är detta så GOTT. På tallrikarna kan det se ut så här. Tillbehören ökar för varje år vi är här, ja det finns mycket att botanisera i. Efter ett par timmar stapplar vi mätta ut, stånkande .......men så nöjda. Det är naturligtvis inte nyttigt, men en gång om året kan man väl få frossa...eller hur ?
Och så tar vi den superknaggliga kustvägen söderut. Den går precis i strandkanten över färister och via kogrindar. Överallt sitter människor och njuter av den vackra vyn med solen som dalar i Kalmarsund. Efter en stunds skuttig biltur är vi framme vid skurkvarnen i Jordhamn och en liten kaffeskvätt. Hur gott är det inte att leva och njuta av det som bjuds alldeles gratis !!!

Och om ni inte får nog , sa mannen vi pratade med, så kan ni sitta kvar några timmar så går solen upp alldeles bakom er. Öland är inte bredare än så !

12 kommentarer:

Maria sa...

Ja, visst är Öland fantastiskt! Tack vare min egen "Ölandstok" har jag fått se mycket av ön. Förra sommaren hade vi besök av min yngre bror med familj och då besökte vi faktiskt Jordhamn. Men det var på dagen. Lammet och Grisen har vi aldrig testat, men någon gång tar vi säkert en tur dit. Tack för din härliga berättelse!
Kram!
Maria

Bettan sa...

Oj vilken resa och så fina bilder, ja, det är bara att njuta när man kan av både mat och ögonfröjd! Kram sytanten

Frideborg sa...

Det är bara så härligt att se dina bilder. Det vattnas i munnen med allt gott trots att jag precis har ätit.

Många Kramar Marina

joannabapari sa...

Suck, vilket underbart ställe du bor på. Och vilka mysiga platser du besöker. Jag gillar verkligen din fina blogg :) jag undrar om det finns någon tutorial på "tårtbitarna" eller gör du dom på fri hand? Det är måtten som e lite knixiga. Skulle önska en mall med mått.

Evas Pyssel sa...

Till Joannabapari ! Jag kommer inte in på din blogg. Lämna din mailadress här så kan jag hjälpa dig. // Eva

joannabapari sa...

Hej, jag har ingen blogg (än) har bara ett google konto. min mail joannabapari@hotmail.com

Strandkullen sa...

till den restaurangen skulle jag vilja gå och äta...ser super gott ut! Vackert och härligt ni har haft det...kramis semlan

pysseliten sa...

ÖLAND är ett av mina favvoställen :) mannen och jag gifte oss där 94 vid skottruinen :) Sen var vi på Sveningvars på kvällen i slottsruinen . Härliga minnen .
Har campat ca 20 år på Klinta camping . Men dom senaste åren ha vi åkt utomlands i stället .

skapa och inreda sa...

Så roligt att få se alla härliga bilder från Öland. Ska snart åka dit till min pappa.
Kram Annika

Black Iris sa...

Gubben å jag har åkt upp och ner genom stora delar av landet men till Öland har vi aldrig varit.
Ser verkligen mycket fint ut så vi får väl så småningom ta oss tid till att besöka även det.

Kram Maidi

Peacerosen sa...

Oj, vilka härliga bilder!
Mycket "ögongodis" här!

Längtar ju till Öland nu ju....(:

Kram, Jenny

Livsnjutaren sa...

Ja Eva Öland är ju så vackert, blir ingen riktig sommar i år för mig. För med en riktig sommar så måste jag passerat ölandsbron minst en gång. Och tyvärr blir det inen brofärd för min del iår. Man kan inte hinna med allt.