tisdag 15 juni 2010

Ett luffarschack av betong

Vad var det för skoj vi skulle göra idag ? Jo gjuta betongsaker. Det är så jätteroligt och välkommet att ge bort som present. Här ser ni min nya modell på luffarschack, den här gången med glaskulor. Hoppas de sitter fast när det "torkat". Ifall du inte vet så ska jag beskriva hur man gör. Först och främst , samla ihop pytsar och formar som du inte är rädd om. Silikonformar är jättebra för de är mjuka. Men det går bra med vilka burkar och formar som helst och naturligtvis blad också. Det är ju vanligt att man använder stora rabarberblad. Det blir fina fågelbad.
Det är jätteviktigt att man oljar in alla delar som kommer i beröring med betongen. Annars är det risk att det inte släpper. Vanlig billig olja funkar bra.

Så här såg min säck betong ut, finbetong. Vi upptäckte att Solveigs betong var mycket grövre, fast den också hette finbetong. Bäst att fråga när man köper så man inte blir besviken.

Betongen är ju färdigblandad så det är bara att tillsätta vatten och arbeta ihop massan till en lagom smet, inte för lös och inte för torr. Är den för torr blir det sprickor och den hänger inte ihop. Packa formen och tryck till.

Jätteviktigt att slå formen mot ett hårt underlag flera gånger. Det är för att alla luftbubblor ska försvinna.

Vi testade att lägga ett blad i en form så får vi se hur det blir. Fötterna är häftiga , vanliga sandlådeformar. Ja ni ser dem överst i min blogg.

Här är mina skapelser, lite av varje.

Jag har lagt en plastsäck över så de inte "torkar" (bränner) för snabbt. När jag har plockat ut alla ur formarna ska jag visa resultatet. Eftersom jag redan har ett lager som jag gjorde ifjol lägger jag ut lite bilder i min sidebar.

Ses snart igen............EVA

9 kommentarer:

Peacerosen sa...

Åh, rara DU!!!!
Där kom det ju!!!
"Betong-inlägget"....((:

Tack för alla fina tips här inne, och Du kan tro att jag redan i morgon ska åka och köpa finbetong.
(Bra där med tipset att man ska kolla grovleken!)
Och en sväng till leksaksaffären får det nog också bli.....

GUUUD VAR ROLIGT DET SER UT!
Vill NU JU!!

Massa kramar....Jenny

skapa och inreda sa...

Jag vill också pröva! Jättekul att se hur du gör, Älskar fötterna:) Vill ha många ute i trädgården.
Kram Annika

skapa och inreda sa...

Blev så inspirerad av dina bilder så jag länkar din sida från mig.
Hoppas att det är OK?
Kramizar Annika

Carina sa...

åh vad mycket du hunnit med sen jag kikade in sist. Kul o gjuta o fixa, ifjol gjorde vi några betongkrukor som blev rätt okej men nu fick man några nya idéer =)
Kram

Maria sa...

O, så roligt ni verkar ha haft! Det blir spännande att kolla in resultatet.
Maria

markaanna sa...

Såg att det låg "lösa" fötter på en bild. Behöver dom inte torka i formen alltså???
Är ju alltid pysselsugen och din bilder bidrog ju till det oxå :)
Roligt att titta på

Fijaffa sa...

Å vad suen jag blir! Gick kurs i höstas och hade tänkt bygga formar och gjuta krukor med barnen nu i vår. Men med mage i vädret och en rygg som inte riktigt orkar så har detinte blivit av. Men lite såna här mindre saker borde ju gå bra. Och just ikväll påpekade svägerskan att HON orkar hantera betongsäckarna. Så nu finns egentligen ingen ursäkt :-)

Helena sa...

Vilka underbara ideér, precis sånt jag sökt efter!!!
Jag bara måste komma ihåg din bloggadress så jag hittar tillbaka.
Mvh Helena

Evas Pyssel sa...

Till Markaanna om du tittar in igen. Fötterna vänder jag ut direkt. Bara man inte har för lös betong. Det som jag gjuter i silikonformar låter jag ligga kvar.
// Eva