Sidor

tisdag 12 oktober 2010

Älgfilé, gräddig potatisgratäng, sallad , äpplekaka och vaniljvisp !!!!!

Blev ni sugna nu när ni läste min rubrik ??? Visst låter det mumsfilibaba !! Läs längre ner. Men först ska ni få ta del av sommarens sista ros "Lucia" . Fast den kanske har mer att ge , kanske ända till lucia ?? Vi får väl se. Söt är den i alla fall.

Nu har jag hittat listan med träden. Och jag läste att alla träd har sin egen tidtabell. Och det är i den här ordningen ungefär som de tappar sina blad och går till vintervila. Kolla här :
ask
asp
björk
lönn
bok
rönn
oxel
hägg
lind
alm
ek
klibbal
Ja så långt som till asken stämmer det här, för den har inga blad kvar som ni ser på bilden. Så den är först. Då ska det vara aspens tur nu. Det har jag några på andra sidan gatan så det ska jag kolla. Ekens blad är ju kvar ända till våren, det vet man ju. Då får man räfsa igen.
Nu kommer den där menyn. Det var så här att ifjol sköt min man en stor älgtjur, ja en 10-taggare minsann. Det är fint de´!! Och ikväll ska det grillas file´n och då blev det min uppgift att fixa resten. Jodå, han bad snällt !!! Så jag har skalat 6 kg potäter , skivat ( Tack för den fantastiska matberedaren !!!) och så blev det en gratäng med vispgrädde !!! Ja det blev ju två. Grädden pöste över så hela köket osade och brandvarnaren tjöt och då ylade även Ajax. Livat må ni tro.

Du kan göra en liten sallad , sa maken. Det bryr dom sig inte så mycket om !! Så jag la inget krut på det : sallad, gurka tomater helt enkelt.


Om du vill får du gärna göra en äpplekaka med , bad mannen . Och såklart fick det bli så.
Oj vad äpplen jag skalade, skivade. Den här formen ser liten ut , men i verkligheten är den stor !! Men den är lätt att göra. Har ni inte receptet så får ni det här :
ÄPPLEKAKA
100 g marg. smält
2,5 dl mjöl
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg uppvispat
vaniljsocker
äpplen
Blanda de torra ingredienserna. Häll i det smälta margarinet. Tillsätt det vispade ägget.Klicka ut smeten över de skivade äpplena som du har pudrat med vaniljsocker.
ugnen 175 gr i ca 40 min.

Solen har varit frikostig även idag så det blev lite uteliv i trädgården. På em dansade molnen in och jag passade på att röja och sortera i mitt scraprum. Och så satte jag EZfoam på mina nya stämplar och testade dem.
Nu blir det soffan och tv och lite stickning. Och jag suger in matdoften som hänger kvar i huset och hoppas att jägarna har det gott där ute i skogen. Synd att man inte fick smaka file´n !!!!

12 kommentarer:

Bettan sa...

Det såg väldigt gott ut det som du visade... ska nog prova äppelkakan vid tillfälle.
Kram sytanten

Fijaffa sa...

Mmm... tänker testa äppelkakan, den ser god ut. Tack för receptet!

Skaparglädje sa...

Men snälla nån vad du stått i köket och lagat mat. Och mannen står bredvid och beställer. När du har lagat all den goda maten tycker jag att han kan göra rent ugnen åt dig.
Min man och dotter har också jagat i två dagar men de har inte skjutit något än.
Kram Anne-Lie

Lindha sa...

Ännu en gång får du det att vattnas i munnen! Tänk vad din make ska vara glad att ha en så snäll och duktig fru!! Vilken brakmiddag du fixat! Synd bara att du inte fick ta del av den själv...

Ska passa på att testa ditt recept på äppelpaj nån dag framöver!

Må så gott!
Kram Lindha

Maria sa...

Intressant att läsa "trädlistan". Jag har aldrig tänkt på att träden har sina olika tider när de fäller bladen.
Oj, så mycket god mat! Gott att få "frossa" någon gång ibland.
Kram, Maria

skapa och inreda sa...

Nu blir jag sugen både på potatisgratäng och äppelkaka.
Tack för att du delar med dig.
Kommer att testa äppelkakan nu i helgen (om jag kan vänta så länge) :)
Många kramar till dig.
Annika

Stina Glaas sa...

AH, vad kul med en sån trädlista! Jag tror vi har en oxel utanför oss, och den är lite lurig tycker jag. Man får liksom inte rätt höstkänsla, för den gulnar liksom inifrån, medan de yttersta löven är gröna. Sen är den helgul typ en dag och nästa dag ligger alla löv på marken. Hade varit fint med en lönn istället. ;-)

Ja, usch vad jobbigt det är när barn blir sjuka. Som tur är har hon inte varit så jättedålig den här gången. Vi hade ju hoppats att förkylningsastman skulle ha växt bort vid det här laget... Vi får se vad som händer framöver.
Kram!

Mimmi Hek sa...

Glad att inte min man jagar om det betyder att jag ska fixa all mat och sedan inte ens få smaka! Fy sjutton vad orättvist.

Myricas Farmor sa...

Så sugen jag blev på mat, hua vad det lät gott både älgfile och äppelkaka. Jag får nöja mig med äppelkaka. Ska prova din sort.
HA en bra dag
kram

Sirpa sa...

ååå, gud vad allt ser SÅÅÅÅÅ gott ut!
har en fin torsdag!
kram sirpa

Jenny sa...

NU dregglar jag på tangentbordet!

Potatisgratängen....salladen....och en bit grillat...*suktar*

Och så äppelkaka!!!
Din måste jag prova. Såg smaskens ut!

Allvarligt...jag blev så hungrig nu, så jag MÅSTE gå och bre en macka.
Tack för den!

Hehe...

Kram, J.son

Lena LH sa...

Visst är det bra att testa brandvarnarna ibland;)
Såg gott ut det där.
Blev inget sugen eller så, kakan måste jag prova. Får bli i helgen.
Ha det gott.
LenaLH