Sidor

fredag 17 december 2010

ORKIDÈEXPERTER HALLÅ !!!!!!

Jag är värdelös på att få orkidéer att blomma länge. När jag har fått /köpt en sådan, blommar den så fint ett tag .....sen trillar blomma efter blomma av och det blir bara kvar en tom "pinne". Hur ska man egentligen vattna orkidéer  ?  En del säger ett fingerborg med vatten, en del säger doppa ner hela krukan. Det är minsann inte lätt att veta då. Bladen är ju vackra så jag brukar låta växten få stå kvar i fönstret.

MEN  SÅ  IGÅR.......

Vad är det jag ser ?? Knoppar !!!! Jag trodde inte mina ögon. Det har aldrig hänt förr hos mig .


Då gick jag och kollade den andra jag har . Kan ni tänka er .....KNOPPAR där med !!!! Och vad gör jag nu för att dessa knoppar ska slå ut till fina blommor och inte trilla av ????? Tala om för mig !  Snälla !!


Som jag berättade blev det knäckkokning med våra grannar igår kväll. Det brukar vara en riktigt skrattig händelse (varje år ) och så blev det igår också.  Vi har slutat med långkok av knäck och "kör" snabbvarianten.....mikron.

Här får du vårt recept !!!
1 dl sirap
1/2 dl grädde (visp)
100 gr "smör"
1 1/2 dl socker

I med alltihopa i en skål . Lägg lock över och mikra i 8 minuter.
Vill du ha hackad mandel i rör du i det nu.


Klart att skeda upp i formar. Och nu måste man vara snabb för det stelnar fort. Vi brukar sätta våra män på detta prov. Och vi är förvånade att de accepterar utmaningen. Men som ni ser, är det svårt för oss kvinnfolk att hålla "tassarna" borta. Ja, det går ju riktigt bra det här !!!


Men hallå........vad är detta ?????


Och snälla maken, man leker inte med smeten !!!!!! Nu hade han riktigt kul !!


Och så blev det dags för oss att ta över och få ordning på knäcken. Det blev 50 st på en sats och de är försvinnande goda. Nu gäller det nog att tejpa burken. Det gjorde jag inte med Rocky Road. Och vad händer ???? Det ligger några bitar kvar och skramlar. Förresten ligger det en död mus i diskbänkskåpet, men jag tror inte den är den skyldige.  Vad tror ni ???


Efter knäckeriet var vi så uppe i varv, så att sova var inte att tänka på. Jag satte mig i mitt scraprum och så blev det ett par ljuspåsar till. Ett helt gäng vandrade iväg igår till nya ägare så jag lägger inte på hög precis. Har funderingar på att dessa ska bli alternativ till julkort, ni vet sådana man delar ut själv. Det är så roligt att ge bort de här.



Vi har fått ännu mer snö idag och nu vill jag nog skrika ...

DET ÄR NOG NU !!!!!!!!!

22 kommentarer:

Hedvig sa...

Jg är förvisso ingen orkidéexpert, men jag har en som i princip ständigt blommar och rikligt också. Det enda jag gör med den är att ta upp den ur ytterkrukan en gång varannnan vecka (ca) och ställer den under kranen. Där häller jag bara vatten över den lite snabbt, sedan får den stå på köksbänken ett tag och droppa av och sedan ställer jag tillbaka den. I övrigt bryr jag mig inte om den.. Funkar perfekt!

Hoppas du får en fin helg!
Kram <3

4U2 sa...

Angående snö: ja, kunde inte gå min promenad, inte hela.
Angående orkidéer: tror att det handlar om vad det är för sort, hur den odlats, transporterats bl.a. Om man låter den stå där den står med sina nya blomknoppar och ger den lite vatten varannan vecka så tror jag den klarar sig. Betänk att de växer som trädparasiter annars.

Bettan sa...

ja vi har oxå fått mer snö... i två dagar har det snöat, snöat och snöat. Nu är det på 0:an. (-0,1).
Orkideérna... min svärmor och en moster till mej har fingrar för sånt. 1 matsked vatten i veckan... mer får jag inte ge när jag är blomvakt på sommaren. Knäck...det ser gott ut... de kokte jag för ett par år sedan... men vi hade käck kvar ganska länge.... det blev bättre när vi köpte färdig knäck... den försvan på stubinen!
Ha en trevlig helg. Kram sytanten

Skaparglädje sa...

Mina orkideér får vatten varannan vecka. Jag häller upp vatten i en djup tallrik, ställer ner krukan där och låter den dricka. När de blommat över får de flytta ut i vävstugan tills de får nya knoppar då är de välkomna in igen.

Knäcken ser goda ut. Jag brukar hälla upp smeten i en gräddkanna från tupperware, sen är det bara att hälla upp i formar jättesmidigt, fast era karlar var duktiga.
kram Anne-Lie

Maria sa...

Så härligt att dina orkideer har knoppar! Jag är verkligen ingen expert - är så överraskad över att mina två exemplar ser ut att trivas och blommar igen. Jag vattnar dem ca en gång/vecka - med vattenkannan. Sedan gör jag inte mer. Jag har väl haft tur....
Men jag tror att man ska våga ha kvar "pinnen" när de har blommat, för då kommer det nya knoppar så småningom.
Dina ljuspåsar är som vanligt jättefina. Var hittar du tändsticksaskarna? Jag tycker att det är svårt att få tag på just den storleken (5x7 cm), men de är så perfekta. Kan du tipsa mig?
Härligt att göra knäck - det verkade vara lite spännande att få ner smeten i formarna, men det är ju lite av charmen. Jag brukar använda en liten tupperwarekanna (jag tror att paret heter "socker och grädde") när jag häller i smeten - det glider bra från den.
Ha en skön kväll. Kram!

Fijaffa sa...

Mamma har riktigt fina orkidéer! En gång i veckan tappar hon upp vatten i diskhon och låter dem stå där i en stund.
Här hemma är vi inte så bra på att komma ihåg orkidéerna men de blommar om snällt då och då i alla fall. Vi vattnar oregelbundet och någon enstaka gång doppar jag dem...
Lycka till!

Maria sa...

Hej igen! Tack för tipset om tändsticksaskarna. Jag ska ta en tur till stan imorgon em, då ska jag kika in på Coop och se om de har några bra askar till mig.
Oj, ska du virka 17 tomtar! Lycka till! Kram!

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Det där med orkidéer är väldigt olika.Jag tror som 4U2 skrev, att det beror lite på vad det är för sort, Sen tror jag att man har för varmt inne, står de lite svalare så "lurar" man blomman att sätta nya knoppar. Jag har hört att de gör så i blomsterbutikerna.
(Kanske har jag fel)
Men det funkar bra hos min grabb, han har ett rum där det är svalare, och Alla hans orkidéer blommar om o blommar om:)

Vackra ljuspåsar du gör:)
Igår fick vi mycket snö här, och det blåste hårt,Usch!!
Ni hadde nog väldigt roligt när ni gjorde knäcken.Har inte gjort min ännu.
Ha nu en jättefin helg tillsammans med din familj:)

Kramizar
marie.haven@hotmail.com

Lindha sa...

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med orkidéerna... När de vissnat så brukar jag fästa fuskorkidéblommor på stänglarna.

Knäcken såg mumsig ut, och vad smidigt att göra den i micron! Låter som nåt värt att pröva!

Att du orkade göra ljuspåsar också...Bra jobbat vännen!

Ha en kanonhelg!

Kram Lindha

Caroline sa...

Vad härligt med knoppar =)) Jag ställer mina i vatten ungefär en timme varje söndag, fungerar perfekt.. Hur mycket du ska vattna beror nog på hur varmt dom står! Kram
/Caroline

Mimmi Hek sa...

När det gäller orkidéer så är det bästa och enklaste att ta dom ur ytterkrukan och hålla dom under kranen så dom blir ordentligt blöta. Låt sedan vattnet rinna av riktigt. Står det vatten i ytterkrukan ruttnar rötterna. Lägg gärna en frigolitbit i botten av ytterkrukan för att överflödigt vatten inte ska nå rötterna. Du vattnar sen inte förrän blomman är kruttorr. Det är som Hedvig skrev bry dig inte så mycket så blommar den igen.
Lycka till!
Kram

Chris_P sa...

Wow så fina påsar du har gjort!! O julgodiset ska vi inte snacka om! Hur gott såg inte det ut?!?!

Ha en skön helg!

Pernilla sa...

Jag sköter inte om mina orkidéer på något särskilt sätt. Vattnar dem någon gång då och då, kanske varannan vecka och låter dem stå svalt. Jag har fått dem att blomma om flera gånger men det är nog mest tur.

Birgitta sa...

Hej! Allra först tack för vinsten som kom igår. Har inte öppnat den än. Men bild kommer sedan.
Jag är ingen orkideexpert heller, men det händer att de blommar om hos mej också. Jag brukar glömma bort att vattna mina växter. Vi har också fått en massa snö och mer ska det visst bli i helgen. Sedan kommer kylan tillbaka igen. Då menar jag kyla under -20. Idag hade vi -9.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Unknown sa...

Visst är orkider undernbara,
Jag har dubbel uppsättning av mina, så när dom inte blommar ställer jag dom tvättstugan, då brukar dom andra blomma, sen när dom dör byter jag, på så aätt blommar det nästan alltid i mina fönster
Trevlig helg Elin

lulle2 sa...

Grattis till knopparna! Som så många andra skriver är inte jag heller någon expert. Men orkideer är nästan de enda som överlever här OCH blommar om och om igen. Jag doppar ned dem i vatten när jag kommer ihåg. På sommaren i mina soliga och varma rum försöker jag komma ihåg det 1 gång/v men det kan bli längre uppehåll. Nu på vintern blir det mer sällan varannan till var tredjevecka. Jag läste att när rötterna är vita och skrumpna är de hög tid att vattna och då doppa dem tills rötterna är ljusgröna och "fylliga". Om de tappar sina knoppar är det väll ett tecken på förlite vatten. Lycka till!!

Veronica sa...

Oj vad du hinner med mycket.
Vilka fina ljuspåsar du har gjort.
Jag får nog ta och pröva detta någon gång..
God Jul

Myricas Farmor sa...

Ja du man blir överlycklig när orkideerna blommar, jag har några stycken som blommar.
HA det gott
kram

Ingela sa...

Bästa sättet att vattna en orkidé på är att lyfta på krukan ibland, lätt=vatten tung=inget vatten. Jag har mina på "latmansodling", ett djupare fat med lecakulor i sen då det ska fyllas på häller jag genom krukan. Se bara till att inte vattnet går upp för mycket på krukan då ruttnar det lätt.

Carina sa...

Orkidéer är sååå fina. Kul när de kommer nya knoppar. Sambons moster är en orkidé-expert o hon har jämt fullt av blommor i sina o vattnar dem var 14:e dag genom att hälla i lite vatten i botten på ytterkrukan o sätta ned krukan en stund sen får de suga i sig lite en minut sen ställer hon krukan på bänken o låter den rinna av innan hon sätter i den i ytterkrukan igen. Jamen visst är de smidigt med microknäck? ha det gott. Kram

Jenny sa...

Nu blev man ju sugen på att testa det där med mikrad knäck...har ju aldrig provat så det kanske är dags?

Grattis till fina knoppar på dina orkideér! Jag är totalt värdelös på orkideér, men ta i trä.....den sista lever och blommorna sitter fortfarande kvar efter flera veckor!!
(mallig är jag!)
Och kanske det blev så för att jag valt ett fönster mot öst...ett svalt utan element under...och vattnar genom att hålla krukan under vattenkranen cirka en gång i veckan och sedan låta den droppa av ordentligt inan den får komma tillbaka till ytterkrukan.

Hoppas att jag också får min att blomma om någon gång sedan, för just denna fick jag av en Gubbens Moster och hon är alltid så snäll!
Och så har jag den i det fönster som hon kan se när hon går förbi här på promenad!

Kram på dej!
Jenny

SusanLotus sa...

YUM YUM! Så sugen jag blir på hemkokt knäck! Får se om jag fixar det i år... Och dina tändsticksaskar får man ju inte nog av. Att du kommer på hela nya tiden! ;D