Sidor

tisdag 21 december 2010

" Livet där ute är fruset..........."

Jag tänker på " Tomten " av Viktor Rydberg och den lille gårdstomten som vandrar runt på gården i ett fruset landskap och ser till att allt är som det ska. I en av verserna står den här raden. När barnen var små var det min uppgift varje julaftonskväll att läsa den sagan. Det gick inte att hoppa över och inte ville jag hoppa över det heller. Den sagan är otroligt fin !! Och alla älskar väl att höra sagor ??!!


I år är det Magnus Carlsson som får läsa "En julsaga" av Charles Dickens för mig /oss. Jag köpte ju den CDn av honom och den ska sparas till en  julmysstund. Jag anar att det behövs framöver.

Den här glada tomtefamiljen  bor i samma hus som där vi kokte godis i söndags. Jag har sett den varje år och kan inte låta bli att lyfta och känna på dem , kolla hur de är virkade . De är verkligen en härlig färgklick  !!!


Nu är vår julgran klädd och står där i sin fulla prakt i uterummet. Vi håller på att värma upp det så vi kan vara där på julafton. Utan att frysa !! Granen går helt i rött och vi har två ljusslingor i den. Den ena är lysande kottar ( från USA) och den andra är en slinga där ljuset "rör" sig. Vi klär inte granen längst ner med tanke på hund och katt ( Ja, Stockholmskatten Jeltsin kommer hem till oss i jul !) Under julgranen brukar det fyllas på med julklappar .  Jag undrar hur det ska se ut där i år ??   
  18 personer, varav 7 barn och ungdomar !!!!!!



Nu tror jag att sista julpyntet är framme. Jag har lagt på mammas superfina broderade duk på soffbordet. Vilket tålamod hon hade att brodera !!! Denna sydde hon 1989 för hon har även broderat signatur och årtal på baksidan. Så smart ! Då vet man !!


I en gammal veckotidning fick jag häromdagen se en bild på en nysilverskål med en glasskål inuti, planterad med julblommor. Men en sådan står ju längst inne i ett skåp hos oss !!!! Har ofta funderat på vad man ska ha en sådan skål till, men den har aldrig blivit använd. Nu kom Häxan fram och den blev putsad och då upptäckte jag att den var graverad " På 20årsdagen från farmor ". Om den är  min mammas, då är skålen från 1928.
Plötsligt blev jag jätteglad att jag hade bläddrat i den där gamla veckotidningen !!!


Har man fyra barn så blir det fyra julkrukor till dem. Här ser ni vad jag fick ihop, med lite blingbling och pynt.





Dagen är supervacker utomhus. Snön gnistrar och man ser hur kallt det är. När jag tittade ut innan jag kojade var det magiskt........fullmåne och denna kyla.  Vi har norrlandstemperatur hos oss idag - 17 grader på morgonen . Brrrr !!!

Och idag har Tomas namnsdag och då är julen nära !!!

Klä på er varmt om ni ska ut !!! Det ska jag göra !!!!

12 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Åh, så julfint du har fått det. Här ska granen tas in och pyntas i kväll.
Vi samlas hemma hos oss på julafton och vi har också knytkalas, så smidigt när alla hjälps åt. Men först ska vi fira min man som fyller år i morgon.
I dag bakar jag saffransskorpor,(ditt recept) tog en "kant" för att smaka de var supergoda.
Vi hade - 20 på morgonen.
Kram Anne-Lie

Myricas Farmor sa...

Den sagan om tomten är nog den jag älskar mest av sagor.
Så himla fin.
Det är så mysigt att se bilder hemmifrån sina blogg vänner det är så trevligt.
Ha det gott
kram

Maria sa...

Så julfint ni har hemma hos er nu! Ja, har man djur så får man nog vara praktisk när det gäller att klä granen. Vår gran får vänta till efter julhelgen, eftersom vi åker till norrland. Där är det aningen mer snö än här - men mycket kallare.
Jättefina blomdekorationer! Kram!

Hedvig sa...

Fiiiiiiin julgran! :)
Jag njuter lite av att titta på din i brist på egen...

Kramar

Marie Havén sa...

Hej Eva!
NU har du verkligen julfint.
Vacker gran och duken din mamma gjort är jättefin, det är roligt att ha lite minne:)
Så jättefina planteringar du gjort till barnen,min favorit är den vita krukan med hjärtan på.
Silverskålen som du har planterat i är jättefin att ha t.ex vispad grädde i,eller jordgubbar eller vad man själv tycker om.
Det var jättefint med blommorna i:)
Själv gillar jag vita blommor, så nu har jag vita hyacinter i krukor med mossa och lite bling i:)

Jag tror att eran gran inte kommer att synas på Julaftonen pga av ALLA julklapparna!!!

Ha nu en fin kväll:)

Kramizar
marie.haven@hotmail.com

SusanLotus sa...

Ja Ni har verkligen fått vinter neråt landet i år. Det låter kul att Ni är så många till jul. En familjejul. Så som det ska vara. :)
Alla dina hyacintarrangemang är fina tycker jag. Men vet du vad? Granarna var slut på torget så det blir till att åka och köpa en plastgran imorgon... Nåja, det får bli en riktig gran nästa år och i god tid... Ha en trevlig kväll! Kram

Unknown sa...

Vilken underbar snö bild.
Va härligt att julgrejaerna är framme, jag har inte ens börjat. Får inte riktigt ihop tiden.
Kram elin

Mimmi Hek sa...

Vad du har fått julfint överallt. Här pyntas inte förrän julaftons morgon. Vi har alltid gjort så. Alla hjälps åt att pynta både gran och stuga på morgonen och sen blir det frukost. Tradition är tradition även om jag blir sugen då jag ser alla fina bloggar där man redan färdigpyntat.
Fina julkrukor du gjort till barnen.
här är - 20 grader i kväll. Huu!

Jenny sa...

Så mycket Jule-vackert Du visar här!
Säjer som Farmor Ankus: "Att det är mysigt" att få ett litet "fönster" in hos sina goa bloggvänner och se hur dom firar sin Jul!

Många varianter på julgranar nu....Haha!
Er är naken nertill och min hänger i taket!?!?
*asgarv*

Neeej...det är ju bara en tjockis till grangirlang med ljus i, men i morgon ska det minsann dekoreras med både kulor och glitter i takbjälken också!

Och nedanför sitter kissarna och tittar fundersamt....Hehe!

Kram på Dej!
Jenny

Carina sa...

Mycke fint du visar upp här =D snart är det dags för tomten att komma på besök. Kram

Herr Nilssons Fru sa...

Kommer inom för att önska Dig och de Dina en rikgtigt GOD JUL

Kramiz

Birgitta sa...

I (Svealand) Värmland hade vi -31 i morse. Har legat runt -25 hela dagen.
Brrrr.
Kram Birgitta