Sidor

torsdag 16 augusti 2012

Nu kör vi vidare till TATRABERGEN

Innan den här resan hade jag aldrig hört talas om Tatrabergen. Men nu vet jag att de ligger i norra delen av Slovakien mot Polen.


Jag var ganska förvånad över att överallt jag såg , såg jag samma blommor som hemma.
Här Cikoria t.ex.Torgen i centrum av städerna var alltid mysiga, med serveringar , fontäner och massor av blommor . Mest pelargoner och petunior. Jag tror att en av mina blogg/scrapkompisar känner igen sig här. Jag ska inte försöka att varken stava eller uttala namnet på denna stad, men jättefint var där.
På tal om det...språket var omöjligt för oss. Vi kämpade på med både tyska och engelska men lyckades bäst med kroppsspråket.Vi bodde högt uppe på Tatras bergssluttning med hög granskog inpå knuten. Man sa att det var gott om björnar . Mannen tänkte att han skulle gå ut och äntligen  få se en levande björn. Men jag höll hårt i honom och till slut köpte han en tshirt med en björn på istället.
 Såklart blev det bergbana upp ännu högre för att sedan promenera en bit på någon av alla vackra vandringsleder. Utsikten var hisnande.
Ojoj  här var det full last kan man säga ! Inte skulle den här killen på någon liten picknick i alla fall.Och här kommer en till !!!!!!! Oj oj oj ...ryggen !!!!!!

 

Underbar utsikt !! Och som ni ser mjölkört = rallarros = rävarumpa m.m.Blåbären var mogna här också, precis som hemma.En dag åkte vi flotte och det var helt sagolikt. Två starka pojkar stakade oss fram på floden i 1,5 timme. Vi njöt till max !!!! På ena sidan av floden låg Slovakien och på den andra Polen.


Titta så vackert neråt  dalen och................................titta uppåt på andra sidan vilken idyll........fårskocken med sin fåraherde. Titta noga
 (klicka på bilden !) så ser ni honom där uppe på toppen. När han närmade sig vår buss klev alla papparazzifotografer ut och han försvann snabbt neråt dalen. Och  vallhunden  gjorde ett "häst"jobb . Tänk vad duktiga sådana hundar är !!!


På många åkrar såg vi storkar gå omkring. Det blev många konstiga foton innan jag äntligen fick en något suddig bild på en stork förevigad.

 

Jisses vad tomater!! Snyggt uppbundna och gallrade. Ordning och reda !!!! Och jag skänkte en tanke till mina, en aning vildvuxna tomater där hemma.

 

I keramikverkstaden fick vi en demonstration av drejning .
Lätt som en plätt !!??!!


Och så här såg det ut i butiken. Vackra fat , skålar och föremål för köket.


Allt målades för hand och julkulorna på det här sättet.Den färdiga kulan blev jättevacker. Och nu finns just den här  hemma hos mig.


Lite återbruk måste jag också visa. Och då lär vi oss en sak.......att inte såga ner träd ända till marken utan vara lite kreativa och fixa till ett mysigt rastställe för fåglarna.Som jag skrev innan hittade jag inte någon scrapbutik eller hobbybutik. Det här var det närmsta i pysselväg jag hittade . I en bokhandel ! Bra tips att göra med barn.


På ett annat ställe såg jag den här dekorerade glasburken. Toppen !!! Fylld med god sylt/marmelad kan det bli en perfekt presentburk att ge bort eller att sälja på marknad el. dyl.


Under sista delen av resan hemåt ösregnade det i Polen och solen sken i  Berlin.

Resdagarna var ganska långa och jag hann läsa ut "Matildas sista vals " av Tamara MC Kinley. Jag säger bara detta.........LÄS DEN !!!!!!!!

Tror ni att jag kunde hålla mig undan stickor/garn eller virknål ?????????

Ni får väl se i nästa inlägg..........................

9 kommentarer:

Anneli Mellstrand sa...

Åhhhhhhh vad roligt det är att läsa om din resa känns nästan som man varit med ...........ja jag känner igen torget...........en mycket fin julkula som du har med dig hem.........

Kramar från mig
//anneli

Maja sa...

Härliga bilder! Och ni hade bättre väder än vad vi hade då vi var till Tatrabergen och Zakopane! :) Vi hade blötsnö oppe i bergen och iskallt regn nere i stan :( i maj för 2 år sen. Då det sen blev så stora översvämningar i Polen. Vi skulle också åkt på den där flod färden men den blev inställd pga av för högt vatten och dåligt väder. Men nu fick jag se lite bilder i stället! :)
Jag hittade inte heller scrap pyssel varken i Slovakien eller Polen, det har kanske inte blivit inne ditåt än!
Trevlig helg!

Skaparglädje sa...

Tack för rundturen. Vilken resa ni gjort. Så vackra naturbilder och bära så där mycket packning på ryggen skulle inte min rygg klara av.
Ser fram emot nästa inlägg när jag ska få se vad du tillverkat av ditt garn stickat/virkat.

PetterCarins lilla pysselvrå. sa...

Vilket härligt "reserepotage" det är som man varit med! Det låter så lockande... Och vilken fin julkula!
Ska själv ut på resa idag, till Öckerö och Hönö! Fast jag bott här nere i 45 år har jag aldrig varit där ute så det är på tiden! Otur bara med vädret, fint hela veckan och just idag ska det regna....

Ha det bra! Kram
PetterCarin

myrica sa...

Så underbara foton du har tagit, så vackert det är.
Det är tur att ha kamera, för så mycket man kan spara med dessa foton.
och komma ihåg, det är lätt att förväxla olika saker man sett, när det gott ett tag.
Ha det gott
kram

Joanna sa...

Åååå vad kul att se. Jag är från Polen själv och var i Tatra bergen som liten (ca 30 år sedan).
Blev väldigt sugen på att åka dit nu :)

Snäckskalsdalen. sa...

Så otroligt vackert, vilka böljande, gröna berg och stora skogar. Och jag får nog säga som du, inte kände jag till det här området inte (fast det är väldigt, väldigt mycket jag inte har hört talas om och ju äldre jag blir desto mer inser jag hur lite jag vet.....). Fårahereden är så lite där uppe på berget, det ser så gulligt ut.

Herrarna med packningen på ryggen ser ut som om dom skulle ut och plocka bär, kanske i Sverige....skulle inte tro det, men har dom inte en stol längst ner?! Usch, dom kommer att bli krumma när dom blir gamla, stackarna.

Det var en härlig rundtur!

Agneta kram

SusanLotus sa...

Vilken fantastisk resa Ni har gjort! Det låter helt underbart att få vandra i bergen där och det ser ut att vara ren frisk luft.

Jag förstår att du höll hårt i gubben din om det fanns risk att möta björn.

Läste om sopporna också och det är nog rätt typisk vardagsmat i de trakterna. :)

Kram!

Pysseltokiga Marie sa...

Hej Eva!
Åhhh vilka vackra naturbilder du visar på allt möjligt som ni fått se:)
Flotturen såg härlig ut:)

Och julkulan är verkligen vacker:)

Kramizar Marie