Sidor

onsdag 21 september 2011

Mycket att ta hand om.....

Igår var det äpplena som blev skivade och torkade i ugnen. Det tog tid innan de blev torra. Men nu ligger de där i en skål och är ätgodis.


Idag tog jag mig an tomater igen. Det är svindlande mängder antecknade i min anteckningsbok. Jag passade på att prova Knypplerskans tomatsoppa och den blev himmelskt god. Jag fick ta torkad basilika i brist på färsk och sen toppade jag den med en klick creme fraiche.   
Jag gjorde också en tomatpaj. Tycker ni att tomaterna ser små ut så är det alldeles rätt. Idag plockade jag av 150 tomater på min Chielegaplanta och de flesta la jag i pajen . Plus fetaost , äggstanning med basilikasmak. Den åker i frysen .
Provade också tomatchutney , ett recept från Fogtdals matlexikon. Den blev supergod och måste göras mer av.


Här är receptet:

Chutney med tomat
1/2 kg tomater
4-5 klyftor vitlök
1-2 kryddmått kajennpeppar ( jag tog chilipeppar)
2 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 dl vitvinsvinäger
3/4 dl - 1 dl socker
1 dl russin
Skålla och flå tomaterna. Skär i skivor.
Skala vitlöken, hacka den.
Lägg tomaterna i gryta med alla övriga ingredienser.
Låt sjuda utan lock ca 20 min tills chutneyn har kokat ihop till en tjock massa.
Hållbar utan frysning 1 år.
Det där sista är toppen för frysen börjar bli full.

Till slut blir det också ett äpplekort med en kram till alla som vill ha.


Äpplemos står på min ATT-GÖRA-LISTA. Men vad tror ni har hänt.........Häromdagen när jag skulle göra raggor började det ryka och lukta bränt i min assistent. Uhuuu !!! Min älskade assistent !! Den har tjänat mig med alla sina olika tillbehör i måååånga år, ja faktiskt 35 år. !!!!!!! Visst får man gråta en skvätt. Ska försöka hitta en ny likadan eller begagnad som funkar.

Det har börjat kittla lite i magen, för på fredag då........................................

20 kommentarer:

Gunilla sa...

Å såna torkade äpplen gjorde alltid min farmor

Mimmi Hek sa...

Tack för kramen1 Vad roligt att du gillade soppan. Glömde skriva det men även vi hade creme fraiche på toppen av soppan. Vilket fint äppelkort du gjort. Nog var det dags att pensionera assistenten om den tjänat dej i 35 år. Det finns fina nya i affären ska du se.
Kram tillbaka.

Skaparglädje sa...

Skördetid hos dig...full rulle i köket. Jag brukar lufttorka mina äppelringar på långa bambupinnar som jag hänger över ryggstödet på några stolar.

Joanna sa...

Om du har för mycket tomater eller äpplen så kan jag alltid ta några hihihihihi.
Tänk att det finns folk som har kvar fogdals matlexikon :) har du alla delarna? Mamma gjorde som många andra och tog bara del 1 & 2. Jag har på vår lokala secondhand lyckats hitta del 3 och 4. Har testa en del från böckerna genom åren. Mamma gjorde faktiskt tomatchutneyn också en gång.

Anelma handarbetar sa...

Härligt kort du har gjort!

Kram

Bettan sa...

Tack!!! Den fina vinsten kom idag, grytlappen hängde jag upp direkt...jag behövde en ny!! "monstret" la jag in i boken som jag ska läsa efter den jag håller på med. Snurrsvampen sitter jag och klappar på, den innehöll så vackra färger. Tack igen !! Kram sytanten

Carina sa...

Härligt kort. Vad gott det ser ut med äpplena.
Kramis

Frideborg sa...

Åh så mycket gott. Jag tror jag måste kopiera en del recept. Gillar prova på nytt. Särskilt sen vi började med Linas matkasse, hela tiden nya smaker. Ljuvligt.
Kram Marina

Margareta sa...

Jättegott med torkade äpplen, men tyvärr är jag allergisk mot dem färska och kan inte ha dem i huset ens! Har dock en god vän som ger mig snabbförvällda klyftor, frysta - då kan jag i alla fall baka äppelkaka!!
Fint äppelkort också - och alla dessa tomater!!!! Fantastiskt!!!!
Kram!

Birgitta sa...

Vad duktig du är med allt du tar reda på. Tycker inte jag får något gjort här hemma. Har varit till Karlstad tisdag och onsdag nu. Får varken tomater eller äpplen. Men det finns fortfarande mycket lingon i skogen även om de börjar bli övermogna.
Vad kul att du också får åka på mässa - kan nog gissa mej till vad den handlar om.
Kram Birgitta

. sa...

Back again!

Oj så mycket godis du visar här!
Torkade äppleklyftor..Jammi!
Funderar allvarligt på att köpa mej en svamptork förresten för i dagsläget så står det just nu 3 stora plåtar här hemma med trattisar som ska torka....och det tar ju lite tid utan torken..

kanske kan man torka äppleskivor i en sådan också?
Och vilket underbart kort du gjort!
Gillade massor!!

Kram på dej och ja...du fick väl mitt mejl..Hahaha!
Nu e jag "snäll igen"...var aningens irriterad häromdagen när jag helt resolut tryckte på "avstängningsknappen"...jag? humörsvängningar??? Tssss...

Jenny

Anneli Mellstrand sa...

Vad mycket gott här inne man blir ju hungrig , kortet är superfint ,äppelbusen som är med på kortet är jag på jakt efter har sett den ett par gånger på tradera men då har den blivit jättedyr så håll hårt i den .........
Vad spännande om vad som skall hända på fredag man blir nyfiken .......du måste berätta sedan det är så kul att höra .......

kramar från Drag
//anneli

Lilla Pyssel Inger sa...

Å vad mycket gott du bjuder på mums mums:)

Vad jag gillar ditt äppelkort så snyggt:)

Ja man kan ta många vardags saker som man har omkring sig och göra om dom och ge dom nytt utseende och nytt liv:)
Tänk vad lite papper, pärlor och blommor kan göra:)

Ha det bäst och kramar från Lilla Inger:)

SusanLotus sa...

Skickar tiilbaka kramen till Dig! :) Fick dina underbara torgvantar idag med posten! Så fina och praktiska och bra att sitta och pyssla i också. Skickar ett litet brev till dig imorgon. ;)

Jag blir sugen på allt på din sida! Pajen, chutney´n och tomatsoppan. Allt låter och ser gott ut! Torkade äpplen har jag inte provat men ska nog testa.
Fint kort! Kram

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Så goda dina äppelringar ser ut.Mums!
Alla de andra maträtterna ser smaskiga ut oxå. Har skrivit av receptet på din tomatchuney, den ska jag göra, men det får bli med köpta tomater.

Tack för kramkortet, me like, med alla höstfärger.
Hoppas du får tag i en lika bra assistent som innan:)
Undra vad du ska göra på Fredag, låter spännande. Du får berätta i helgen.

Ha det nu så gott, och var rädda om er.
Kramizar
marie.haven@hotmail.com

Pixi sa...

Tack för kommentaren men blev överraskad att du inte skrev nåt om mina tomater , du som är expert o allt!!Haha.. Det tror jag nog du är så om du vet nåt så får du gärna skriva det .. Du är en mästare på att hitta på goda recpt på dina makalösa fina ´matisar, kram kram =)

Maria sa...

Så flitig du är med dina skördar! Det vattnas i munnen när jag läser dina recept. Trist med din assistent - hoppas att du hittar en bra "ersättare". Kram!

Unknown sa...

Vilket härligt äpplepaj´s kort.
Kram Elin

Lilla Pyssel Inger sa...

Du har helt rätt jag är verkligen en Lyckost:)
Vilken tur jag har eller hur:)
Sådana vänner ska man verkligen vara rädd om dom vaxer verkligen inte träd så jag är mycket lycklig lottad:)
Resan, dagen allt var helt underbart magisk fantastiskt från början till slut och jag kommer ha underbara minnen att ta med mig och leva på länge:) Blir jätteglad bara jag tänker på resan och dagen:)

Så gulligt av dig att säga att jag var värd resan:)

Ha en underbar fredag och helg och var rädd om dig!!

Massor med kramar från lilla Inger ♥ :)

Myricas Farmor sa...

Så gott det ser ut med maten, Det var ju synd att din assistent har pajat, jag fick min mammas så jag hoppas det håller ett tag till den är oxå till åren.
HA det gott över helgen
kram