Sidor

tisdag 19 juli 2011

Klarbärsfrossa !!!

Jag fortsätter på temat FJÄRILAR, för på Wild Orchid crafts (Youtubechannel) såg jag ett tips på enkla söta fjärilar och sen får man ju anpassa efter sina egna förutsättningar. Så här gjorde jag :

Tog fram en femuddig pappersblomma
Vek tillbaka ena blombladet.
Gjorde en liten skåra vid vikningen
Slaktade en blomkvist och tog två strån
Stack ner dessa i skåran och limmade fast dem .
Limmade fast blombladet över de två stråna.
Sist dekorerade med Stickles.
Det var väl lätt som en plätt och fina blev de.


Jag tror man kan säga att det är körsbärsfrossa i vår trädgård. Vi har tre sorter, svarta moreller, gulröda lite hårda bigarråliknande och så dessa mängder med klarbär. Man kan ju inte låta klarbärsträdet bara stå där fullproppat, så jag plockade ner flera liter idag och gav mig på att göra både saft och sylt, det värsta med körsbärssylt det är ju att man ska kärna ur dem. En god vän till mig gör detta med en hårnål, men jag har världens smartaste manick . Så här ser den ut. Man lägger bäret i skålen , trycker till med "spjutet" och vips far kärnan ner i skålen. Om man har tur. Ibland får man hjälpa till och peta lite, men det går ändå hyfsat snabbt. Den främre delen ska man använda att kärna ur plommon.
Tänk vad människan kan hitta på !!!!


Ett kg bär + 1/2 kg syltsocker  och några minuters koktid och sylten är klar. 6 burkar modell stor barnmatsburk blev det och jättegott. Jag lägger all saft och sylt i frysen numera. Då vet man att den håller. Gissa om där är knökafullt !


Nu måste jag också ta er med till växthuset på en liten visning av hur det går för mina lite ovanliga växter.  Till vänster ser ni djungelgurkorna. Det är ganska fullt med sådana små gulliga gurkor . Krukan hänger faktiskt i taket för att växten ska kunna slingra sig ner. Till höger....kolla ....kolla ! Det har börjat titta fram en aubergine. Hurra !!! Hoppas att den håller ut och växer till sig bra mycket mer. Jag ska inte skriva vad min man sa när han såg denna frukt !! Hmmmm!


Till slut måste jag tacka för hjälpen att få veta om blåhallonet i mitt förra inlägg. Det finns gott om sådana bär på Gotland och kallas där SALMBÄR. Och salmbärssylt har man ju hört talas om, fast inte visste jag vad det var. Blåhallon /salmbär trivs på kalkrik mark, just det , som på Gotland och Öland. Bäret smakade lite surt/syrligt . Och de 6 bären på kvisten ligger nu i frysen ! Det skulle vara himla häftigt att få ihop tillräckligt med bär till en burk sylt. Får nog ta en tur tillbaka till den där lilla knaggliga vägen på Öland och.....men jag säger inte var !!!!!!

14 kommentarer:

Lindha sa...

Hihi! Kan nog gissa vad gubben kläckte ur sig för kommentar! =)

Smart manick till körsbär! Var hittar man såna?! Grannen har massor av körsbär som jag tänkte plocka och jag har letat efter ett enkelt recept! Självklart hittade jag det hos dig!! Tack, snälla!

Fjärilarna var himla fiffiga att göra! Snygga blev de också!!

Och, ja ta dig en tur till Öland efter mer salmbär!

Kram Lindha

onkis sa...

Vilka fina fjärilar!!
Måste provas.. :)
Vi har också massor med körsbär,till grannarnas stora glädje,dom får plocka så mycket dom vill :)
Ha en toppen bra dag!

Skaparglädje sa...

Vilken rolig manick du har till att kärna ur klarbären. Jag har också massor med klarbär, funderar på att göra saft på dem, men jag tror inte jag hinner.

Idag snurrar det fullt med tankar i mitt huvud och jag kommer på saker som jag glömt bort som MÅSTE vara klart inför min födelsedag. Börjar bli lite stressad tror jag.
Kram!

Jenny sa...

Dom fjärilarna var ju både söta och smarta!Och så enkla!! Jag var ju tvungen att plocka fram min blomstans här meddetsamma och prova! Kul! Här ska göras fjärilar!

Och dina djungelgurkor är ju bara för söta.. ;)) Och den lila sno...auberginen! Hahaha!!

Ha en underbar dag, Eva och tack än en gång för fjärilstipset!
Allt gott.
Kramisar från Jenny

Agneta sa...

Söta fjärilar

Hedvig sa...

Vilka söta fjärilar! :)
Själv ska jag ut med mamma och plocka blåbär idag. :)

Kram

Maria sa...

Så mycket härligt du håller på med, som alltid! Söta fjärilar. Och vilken underbar skörd. Jag fick faktiskt en urkärnare på min födelsedag i år, så den kommer väl till pass när jag ska ta hand om lite plommin och körsbär. Smart.Nu tar jag lite norrlandssemester, är tillbaka om en vecka. Ha det gott. Kram!

Eva sa...

Åhh vilken energi du har. Jag blir så imponerad! Såg också det där fjärilstipset men testade aldrig, det måste jag göra.
Ha det gott
Eva

Mimmi Hek sa...

Har en liten aning om vad din käresta sa när han såg auberginen, hi, hi. Vår blomma har precis börjat veckla ut sig. Får se om det blir en aubergine där också. Våra djungelgurkor ligger också väldigt mycket efter dina. Ska ut och snacka allvar med dom.
Vilken fiffig manick att rensa körsbär och plommon med! Har aldrig sett en sån förut.
Kram

SusanLotus sa...

Tänk vad mycket bär det finns som man knappt känner till... Jag har aldrig smakat eller hört talas om klarbär eller slambär. Undrar hur det smakar? Låter iallafall gott när du beskriver vad du gjort.
Ha det gott! Kram

Anelma handarbetar sa...

Supersöta fjärilar!

Kram Birgit

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Vilar du aldrig! Alltid lika roligt att läsa din blogg:)
Fjärilarna är jättesöta, ska prova att göra sådans.

Alla dina grönsaker ser välmåenede ut. Hoppas att det håller isig.

Ikväll har jag varit på loppis:))
Hittade en jättefin spegel med urläcker ram. Och ett tårtfat.

Ha det så gott.
Kramizar
marie.haven@hotmail.com

Britta sa...

Som alla säger ..fjärilarna är sååå söta , och din energi är otrolig .alltid så kul att kika in hos dig .
ha en fortsatt fin sommar.
Kram Britta

Myricas Farmor sa...

Vilken fin ide med att göra fjäril, tack det är så kul med dessa tips.
HA det gott
kram