torsdag 13 januari 2011

Gardinbytardag !

Tjugondag Knut, dansas julen ut !!! Så säger man , men inte hinner jag bli färdig med allt julbortplock. Makens tomtar står kvar och julgranen står ju i uterummet och är fortfarande lika påklädd.  Och kan ni tänka er ....INTE ETT ENDA BARR under den. Jag måste skriva upp detta i min "julbok". Kungsgran ska man ha så slipper man eländet med alla barr överallt !!! 

Idag har jag lagt all krut på att byta gardiner och snygga till i fönsterna. Jag är ingen gardin-freak, som byter titt som tätt. Vårt gamla hus är ju inte standard precis, så en del gardiner är ju så att säga skräddarsydda.

Jag tänkte ni skulle få avgöra hur jag lyckats med dagens arbete. Jag tar gärna emot tips på förändring.

NR 1
Gardinen i vardagsrummet är ett avklippt gammalt överlakan , köpt på auktion i det huset där man numera byggt ut till ett stort djursjukhus här i närheten. Lampan hade jag i mitt flickrum.
 
NR 2

På övre våningen har vi små låga fönster. Den här gardinen har samma mönster som tapetbården i rummet. Jag har gjort den till en "ballonggardin", med hushållspapper inuti. Lite häftigt faktiskt. Alla pryttlar i fönstret utom den helvita krukan är från Paradisverkstaden i Färjestaden. Dyra saker , om man inte köper på loppis , som jag har gjort.


NR 3

I det här köksfönstret hängde jag kryddbuketter i somras. Bara att knippsa ner när man behöver, fast nu är de väl extra kryddade med damm. Det doftade fantastiskt ett bra tag . Burkarna är arvegods.


NR 4

Ännu ett lågt , litet fönster på övre våningen. Det här rummet har av någon anledning blivit blått, blå matta , blåa fotöljer. Förmodligen för att det ingår blått i tapeten. Här har djuren samlats och t.o.m. Nils Holgersson och AKKA finns med.


NR 5

Makens rum, arbetsrum. Ville få det lite maskulint . Den här gardinen känner nog någon av barnen igen. Den har inte varit använd sen de bodde hemma. Ganska häftig. Ska bli spännande att höra vad maken säger.Ja vad säger ni ??? Hur blev de här 5 fönsterna ? Rangordna gärna. Ska bli spännande att läsa era kommentarer.

19 kommentarer:

Hedvig sa...

Åh vad härligt med så mycket gardiner! :) Jag och min pojkvän utkämpar ett gardin krig. Han avskyr gardiner (och har för säkerthets skull tagit ner alla gardinstänger och spacklat igen hålen) och jag tycker inte man kan leva utan gardiner... Dålig kombination... Men jag tror jag är på väg att vinna! ;)

Har svårt att rangordna dem, men jag tror i alla fall jag gillade "kryddgardinerna" bäst! :)

Ja, synd att vi bor så långt ifrån varandra. Blir lite jobbigt för dig att åka upp till Stockholm varje gång du ska prova...

Kram <3

Skaparglädje sa...

Det går ju inte att bedöma vilken gardin som är snyggast. Alla är lika fina. Fast den med virkad kant (översta bilden) och den svarta (nedersta bilden) var nog min smak.
Kram Anne-Lie

LenA sa...

Visst är det kul med gardinbyte, det kan ju faktiskt förändra rummet totalt och nyputsade fönster inte att förglömma....det är lycka!
Rangordna dina fönster är svårt för alla har sin charm men jag är svag för "långgardiner" så förstaplats får nr 5 och de övriga får dela på plats nr 2!

Kram Lena

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Det är kul med gardiner, du har så små gulliga fönster. Har skrivit lite om varje fönster.
1. Mycket vacker gardin,snyggt med vitt. Spetsen är jätte söt.Krukorna och lampan passar bra till. Kul att ha kvar en sådan lampa från det man var "ung":)

2.Mycket söta fjärilsgardiner. Det blir fint när man lägger papper så i, "Ballonggardin".Jag ser att du har fått knoppar på dina orkidéer:)
Vackra ljuslyktor du har. Lampan gillade jag skarpt. Loppis är både kul och smart.

3.Det var en kul och smart idé att hänga kryddbuketter i fönstret. (Jag kan känna lukten)Om du tar ner dem så skulle det vara fint med en bredare virkad spets.(det är ju du duktig på att göra)
Det skulle vara snyggt till de gamla arvegodsburkarna.

4.Så jättesöt gardin. Blått är flott som man säger. Själv har jag inte så mycket blått hemma.

5.Maken blir nog jättenöjd:)Om du sätter en frän lampa till, så blir det ännu bättre.(du kanske har en lampa bakom gardinen,som jag inte ser)

Hoppas du blir glad av mina komentarer.Jag tycker du har fint,det passar till ert äldre hus.
Förresten har ni jättesnygga dubbeldörrar(ingången)
Har glömt att säga det innan.

Ha nu en fin fortsatt kväll.
Kramizar
marie.havén@hotmail.com

4U2! sa...

Det är så, alla har sin charm. Väljer första som etta för det blir så ljust i köket då!

Maria sa...

Så fint du har gjort i alla fönster! Den vita gardinkappan med spets ser så härligt fräsch ut. Och de andra gardinerna är också charmiga. Du har verkligen gett varje fönster/rum sin egen prägel. Trivsamt! Ha en skön kväll. Kram!

Mimmi Hek sa...

Jag är hellre ingen gardinbytarfreak. Måste inte hellre ha gardiner i alla rum. Svårt att rangordna dina gardiner men jag gillar nog den första bäst. Ljus och skir som den är.

Birgitta sa...

Rangordna fönstren går inte att göra. Alla är fina på sitt vis och de är ju så olika. Roligt att se hur du har det hos dej. Jag byter inte gardiner för ofta här.
Jag har fortfarande problem med blogger, hjälpte inte alls att göra som jag gjort hela tiden tidigare. Förstår ju att inte mina bloggvänner tittar in när de inte ser att jag gjort ett nytt inlägg och det syns på kommentarerna också. Lite tråkigt tycker jag.
Men jag får väl fundera när jag inte kan sova, så kanske jag kommer på något mer.
Nu får du ha det så gott.
Kram Birgitta

Anonym sa...

iden med lakan är antecknad smile

Min egen hälsoresa sa...

Kul med husesyn! Gillar att kika runt :) Tänk, jag har precis två likadana katter som jag köpte på Loppis i somras. Vet du ngt om dem så får du gärna berätta. Fina är de iallafall.
Du har verkligen fyndat mycket fina burkar mm. Hemtrevligt hos dig! KRAM

Agneta sa...

Hej, Eva!

Tack fär besöket :-)Alltid lika trevligt med nya besökare, trots snart 13 år med Hemsidan på Internet. Blogg har jag inte skaffat. Går så bra att använda en av mina hemsidor till senaste nytt.

Gardiner är det bästa jag vet och byter gärna och ofta, mest då i köket. Färgerna ska matcha med övrig inredning och det är kul.

Att göra i ordning ett fönster med div. prylar på fönsterkarmen samt gardiner är som att måla ett stilleben :-)

Lämnar ett litet tips som är testat med framgång ;-)

För att få ett rum att se ut som om det är högt i taket eller som om man har stora fönster är det lämpligt med sidogardiner, långa ner till golvet, helst ljusa, randiga samt transparenta ( voile) och med omtag, så att det kommer in så mycket ljus som möjligt.

Ränderna gör att taket liksom "lyfter".

Långa gardiner gör också att fönstret ser högre ut.

En kappa upptill döljer en bit av fönstret och gör det lägre vilket ger mindre ljusinsläpp.

Jag säger som de flesta andra här, det går inte att rangordna dina gardiner ty man måste se helheten, hela rummet.
Dessutom är smaken som baken...;-)

Snyggt tycker jag det är i köket med vackra kryddbuketter. Inget som döljer det låga fönstret och ljuset kommer in bra.

Men jag håller med dig, det blir förbaskat dammigt på buketterna.

Hade under en kort period eterneller här som jag fick i gåva, men attans så dammet drogs dit...usch!

Lycka till med gardinerna och hoppas att alla blir nöjda med ditt val :-)Det viktigaste är ju att ni själva trivs!

Men visst är det kul att "gå husesyn", som någon skrev här, tycker jag med ;-)

Ha det nu så bra!
Kramen, Agneta

Pernilla sa...

Vardagsrummet gillar jag bäst. Så fint att kunna återanvända gamla lakan med sina underbara spetsar.

farmor ankus sa...

Du det här tycker jag om när det är olika stilar på rummen, dom blir så åpersonliga.
Jag har ett som vi kallar Data rummet, där finns alla mina garn , scrapp saker , sy saker ,jaallt för hobby verksamhet och Datan ¨å klart.
Jaätte fint.
ha det gott
kram

Lena LH sa...

Jätte fint, det går inte att rangordna. Alla fönster är mysiga på sitt vis;)
Men jag gillar kryddgardinerna, har det själv.
När dom börjar bli dammiga och icke användbara brukar jag blåsa av dom med fönen sedan spraya med hårspray, då håller dom tills det börjar växa upp nytt i trädgården.
LenaLH

Lotta W sa...

Tänk vad gardiner kan förändra ett rum helt. Färger o olika stilar på gardinerna. Jag älskar panel gardiner, dom är lätta och stryka pga sin ringa bredd på ca 40 cm!! I mina fönster passar dom ypperligt. Men som du skriver, dina fönster är av skiftande storlek.

Jag som gillar återbruk, tycker din gardin av ett gammalt lakan är otroligt vacker.
Ang ballong gardinern så minns jag ett inrednings program med Simon o Thomas på tv 3. Dom ratade ballong gardinerna, tyckte dom var hemska.

Som tur är smaken som baken delad och man ska använda dom grejer man trivs med i sitt hem.
Jag älskar prydnads saker och pyntar livligt överallt!!

Kramar fr mig :-)

livetsbergodalbana.blogg.se

Crea sa...

Det här var inte lätt! För att inte säga omöjligt! Alla är fina var och en på sitt sätt. Men din makes arbetsrum och kryddfönstret blir nog ändå mina favoriter. Ha det gott// Kram

Birgitta sa...

Hej Eva! Det var alltså du som lyckades fixa till min blogg. Läste mailen först och sedan kommentarerna. Roligt när man kan få hjälp.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Frideborg sa...

Mina gardiner får hänga uppe ett tag till. Just nu har jag lyckats hinna städa bort alla julgrejer...och oj vad mycket damm som kom fram då.

tack för alla kommentarer hos mig. Jo jag brukar kolla Youtube faktiskt...är faktiskt member där....ser en hel del scrapp där.

Mysigt har du....svårt att få till det i en trång lägenhet..

Kram Marina

Karin sa...

Hej!
Hittade en länk till din blogg hos Agneta.
Jag gillar också att scrappa men det blir digiscrapping. Och barnbarnen är dom bästa motiven.
Om jag ska rangordna dina gardiner så blir det i den ordningen dom presenteras med 1:an först:-)))
Jag vill gärna delta i utlottningen av valentinkitet (barnbarnen scrappar).
Välkommen till mig!
Kram Karin