Sidor

fredag 21 januari 2011

GU´ SÅÅÅ GOOTTT !!!

Jovisst hade ni rätt !! Det var ju kroppkakor vi skulle koka . Vi var noviser alla tre . Det var väl bara jag som gjort det för jättemånga år sedan. Jag hade i alla fall en rivskiva till min hushållssassistent. Men receptet på de öländska kroppkakorna fick jag av min svärdotter, som fått det av sin mormor från Öland. Pålitligt alltså !!

 Idag fick det bli en liten vårblomma när jag var och  handlade. Sådana små härliga primulor är verkligen vårens budbärare. De finns i alla möjliga vårläckra färger.


På tal om blommor...........dotter Lena har ögonen med sig och upptäckte att Rusta just nu säljer sådana här blommor för en ringa peng. Ja de är ju inte äkta, men det är ju precis sådana vi köper för att dekorera korten med. Så vips in på Rusta .......nu ska här slaktas !!!!!!!! Det kommer att bli många blommor som ni ser.


När jag ändå är inne på temat vår och blommor, kommer nu ett riktigt vårkort. Lille Snobben hoppar glatt ner ibland vårblommorna. Egentligen är den stämpeln så, att han hoppar ner i höstlöven, men det går ju lätt att ändra på.


Och så till kroppkakorna. Det finns väl ingen annan maträtt som det finns så mycket åsikter om som kroppkakor. Åtminstone inte häromkring. När jag flyttade hit från Skåne hade jag ingen aning om vad det var . Nu älskar jag dem. Jag har nog haft tur som blivit bjuden på dessa delikatesser av skickliga tillverkare. För det finns skillnader.

Jag började att skala alla dessa potatisar innan mina kompisar kom.


Sen fick en skära fläsket i små tärningar och även löken.


Och en vred ur allt vatten sedan potatisen rivits i assistenten. Man ska vrida ur så det nästan blir torrt.


Potatisrivet blandas med lite kokt potatis och mycket lite vetemjöl och blir som en deg. Degen plattas ut och så lägger man i en rejäl klick fläsk(blandat med lök och kryddpeppar).


Här kokar de i saltat vatten ganska länge. De flyter upp efter en stund .


Och så var det dags att provsmaka . ÅH vad många....mmmmmmm....sååågoottt....smaskens......fantastiskt......vi sa när vi åt.
 Tillbehören är smör , lingon, gräddmjölk och detta är hur personligt som helst. Så här ser min tallrik ut. Och vi drack mjölk till. Jag kan genast nu utlova att jag kommer att koka kroppkakor oftare än förut. Nykokta är helt perfekt !!!!!!


Nästa gång vi träffas ska vi göra något helt annat. Ni ska få se då !!!!!!!

 Tack alla ni som var gulliga och tittade på Antikrundan och spanade efter oss. Ja, spana behövdes ju inte, för det var väldigt vad vi syntes överallt. Jag är såå glad att maken fick visa och få bedömt sina välbevarade leksaker. Han var nog lite imponerad herr Pluntky, inte sant ???!! Det var riktigt roligt !!! Har du inte sett det hela går det i repris ett par gånger och du kan ju också se på datorn. En rolig episod i mataffären i Kalmar idag......damen efter mig i kassan tittade på mig och sa....var det inte dig jag såg på tv igår kväll ?? Jag drog ner mössan och skyndade ut !!!

På söndag är det dags för lottdragning hos mig . Glöm inte kommentera det du vill chansa på senast söndag kväll.

 Alla har chansen , men vem har turen ??????
 
                                                       

17 kommentarer:

Fijaffa sa...

Nu blev jag ju sugen på att görs kroppkakor, har aldrig gjort det men tycker det är jättegott (smålänning som jag är). Synd bara att familjen inte gillar det så värst :( Får väl koka mig en omgång och frysa in till luncher nu när jag är ensam hemma på dagarna.

Maria sa...

Mums med hemgjorda kroppkakor! Jag har faktiskt aldrig gjort egna, men det verkar ju inte vara så svårt, så jag får väl testa någon dag när jag har gott om tid. Det var så roligt att se er i Antikrundan!Visst var Peter Pluntky imponerad!Ni besitter en riktig skatt!
Tack för tipset om de konstgjorda blommorna. Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken att man kan göra så. Men nu ska jag nog ta en tur till Rusta. Trevlig helg. Kram!

Skaparglädje sa...

Idag har du riktiga vårkänslor tycker jag, härligt.
Jaha...så du gör kroppkakor på rårivna potatisar. Jag har gjort en gång tills. med min mamma, men vi hade kokt potatis. Men gott är det, synd att man gör det så sällan, men det är ju ganska mycket jobb.
Jag såg dig på TV:n i går kväll, jätteroligt. Fina leksaker din man visade upp. Så du har inte vant dig än vid att vara tv-kändis?!
Trevlig Helg och Kram!

Fiff sa...

Åh, var det din man? Så kul! Peter verkade verkligen impad. Det var ganska imponerande också! Och han bara satt där helt cool, som om det inte var något märkvärdigt, hihi.

Carina sa...

Visst såg vi er på Antikrundan. Kroppkakor är gott, har provat att göra det en gång med mesost i, men det blev bara gröt av allt(lite för lös kanske)Trevlig kväll Kram Carina

Bettan sa...

Hej! När jag var liten och min syster skulle at hand om mej blev vi bjudna på kroppkakor hos hennes svärmor... inte roligt, det var det västa som jag ätit i hela mitt liv, 7 år och alldeles jätteledsen för att jag absolut inte kunde förmå mej att äta upp det som lagts på min tallrik.Sen träffade jag min make Mats.. och för 20 år sedan skulle jag inta första måltiden hos dom.. det bjuds på ..ja just det kroppkakor, jag talade om vad som hänt mej som barn och svärmor hade förståelse , tack och lov. Men se ... det smakade jättegott, stekt fläsk m kryddpeppar i kroppisen och fläskflott över tillsammans med lingonsylt. Mmm!!! men svärmor gör dom med bara kokt potatis och mjöl och ...? vad det nu ska vara i. Vi blir bjudna på kroppkakor med jämna mellanrum så ännu tänker jag inte löära mej hur man gör...(haha) Trevlig helg. Kram sytanten

Myricas Farmor sa...

Jo då jag fick syn på er, så himla kul att ser, och så många fina bilar din man har, det kul med gamla leksaker.
jag ska nog prova påå kropp kakor, det så gott ut.
Ha det gott
kram

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Kroppkakor har jag aldrig ätit,har aldrig haft turen att bli bjuden på hemgjorda.Jag har hört så mycket om dem, om hur man gör dem, och allt annat möjligt. Men det skulle vara roligt att smaka riktiga ölandskakor.
Vad kul att du är tv-kändis nu, du behöver inte gå och gömma dig:)
Jag har faktiskt varit det oxå, men det längesedan, 1977.... oj vad längesedan, var då 15 år UNG!
Det var Sim-EM i Jönköping, jag och min bror var med och gick framför alla simmare, jag för pojkarna och min bror för flickorna. Vi simmade själva då i Jönköpings Simsällskap. Vi blev utvalda av klubben:) Så vid varje simgren så gick vi framför de tävlande, och vid varje prisutdelning. De sände varje dag i TV:n, och det var många sändningar. Det var så himla KUL,är något jag aldrig glömmer. Vi fick gratis busskort och jättefina vita jeans kläder. Det var så många som kände igen oss i Jönköping då:) Man fick höra Rysslands nationalsång många ggr.
De vann så mycket.
Vilket bra tips med Rusta,får nog bli en titt dit imorgon.
Nu ska jag gå ner till mitt scraprum och göra.... ja du vet:)

Ha en bra och mysig Fredagskväll. Jag väntar på att Let´s Dance ska börja, är så mysigt att sitta och scrappa samtidigt:)
Primulan är en mycket vacker blomma!
Kramizar
marie.haven@hotmail.com

lulle2 sa...

Vilka härligt vårblommor. Jag blir så sugen. I morgon bär det iväg för att titta på tyger, kanske kan det bli en vårgardin och helt klart måste det in vårblommor i så fall!! Det är så härligt att bli inspirerad av dig Eva.

Kram

Mimmi Hek sa...

Kroppkakor är smaskens även för oss som bor kvar i Skåne. Jag brukar göra dom på potatismos som blivit över. För övrigt är innehållet detsamma.
Mmmm, så gott!
Ha en skön fredagskväll!
Kram

SusanLotus sa...

Haha, vad roligt att du gått och blivit TV-stjärna! ;)
Jag ska se reprisen i helgen.
Gillar idén med att leta upp billiga konstgjorda växter och "slakta" dem. Blir säkert billigare än att köpa riktiga scrapblommor.
Ha en jättetrevlig helg! Kram

Bettan sa...

Hej! Jag hoppas att han mår bra, gubbens far. Om inte annat så får han krya på sej. kram sytanten

Lady Gaggig sa...

Har jag missat er på tv?????

Åh!! Tur man kan se det på datorn då...(:

Kortet där Snobben hoppar i vårblommor är ju bara sååååå.........helt otroligt fint!!!!!
Jag älskar det!!

Och tipset med blommorna var ju kanonbra!
Ska tänka på detta om jag kommer mej iväg till Trollhättan inom det närmsta...det är nog det som ligger närmast oss här...(:

Ha nu en fortsatt fin helg, vännen!
(Och jag ska försöka hinna se antikrundan i helgen...Hihi!)

Kram, Jenny

Lilly sa...

Du är så mysig! Hihi, kram!

Hedvig sa...

Jag såg er på Antikrundan! Jag och mamma satt och stickade när jag plötsligt började gast om att "där är Eva!!!!". Mamma tittade lite undrande på mig innan jag förklarade... :)

Ha en fin helg!
Kram

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Idag har jag varit och handlat plastblommor på Rusta. Så nu blir det att "slakta dem"! Och billiga var de oxå. Tack för tipset.
Ha nu en bra kväll.
Kramizar
Marie

Black Iris sa...

Där ser man vad man missar när man inte har tid att besöka bloggarvänner mer än högst en gång i veckan.
Nu måste jag ju titta en gång till på Antikrundan. Var du med alltså? Spännande.
Jag såg att Pluntki (eller vad han heter) sa till en man hur bra det var att spara sina gamla leksaker men inte visste jag att det var din gubbe.
Kroppkakor är allt smaskens, det håller jag med om.

Kram på dig
Maidi