Sidor

lördag 6 november 2010

EN RÖD DAG I NOVEMBER !!

Idag är det ALLA HELGONS DAG och GUSTAF ADOLF-dagen (ni vet slaget vid Lutzen 1632, det årtalet är bland många ,det som har fastnat bäst !!) och min kära grannfrus födelsedag . Och nu glömde jag....det är flaggdag också. Mycket på en gång. Det känns lite konstigt att flagga på Alla helgons dag, men det är ju också ett sätt att hedra någon. Mina föräldrar ligger i minneslund i Malmö och jag vet att där prunkar av blommor idag och f.ö. alltid . För dem tänder jag ljus här hemma  ( och det gör jag många andra dagar också ).  

  Igår kom min senaste bok från bokklubben Skaparglädje och det var många härliga tips inför julen i den. Ett var att göra dekorationer av tranbär trädda på ståltråd. Och voilá... där har ni mig i "ett nötskal" igen....det måste jag göra och sätta på kransen jag gjort. Så när jag ändå skulle veckohandla köper jag även färska tranbär, tänkte jag.  Men det var lättare sagt än gjort. I den tredje butiken ( av de största) gav jag upp och köpte frysta, med viss tvekan. Sen hem och trädde på ståltråd.

 KLETIGT KLETIGT  !!!

Men det blev ett hjärta till slut och det åkte in i frysen. Så här ser det ut !!


Och så här var det tänkt enligt boken. Jag vet lite om tranbär, och trodde väl att det skulle finnas färska nu. Det finns ju , hallon, blåbär och jordgubbar !!! Har ni sett färska tranbär i någon butik ? Ska jag göra detta igen...kanske nästa år , ska jag nog trä upp rönnbär och spara tills det blir dags. Jag vet inget ställe man plockar tranbär på. Berätta för mig !!!


Så här ser boken ut och ni kommer att få se fler tips från den så småningom. 


Igår var vi bjudna till väninnan S och hennes man på Öland och det blev en gå-bort-present att ta med. Till den gjorde jag ett flaskkort och det var längesedan. Jag har några som passar till jul som jag ska visa er i ett annat inlägg .


Och det här blev vi bjudna på ! Och det var så fantastiskt gott, gott ....... de godaste jag smakat  tror jag. Och serverade med rårörd lingonsylt från Norrland ( jomenvisst, lingonen min man hade med sig från älgjakten tidigare ) och skirat smör och grädde ( de som ville ha ) Och till detta dricker man helst .....mjölk.
Vet du vad maträtten heter. ???????????


Dagen är fullspäckad....köra bort löv ......köra till kyrkogården med dekorationerna och tända ljus där.

Och senare fira grannfrun . Och kan ni gissa vad hon ska få !!! Det är något jag gjort själv !!
Ni får se !!!!!!!!

17 kommentarer:

Bettan sa...

Ja du det måste vara kroppkakor du ätit... det ser ut så på bilden. Det är jättegott min svärmor brukar laga det och då kommer vi dit på middag! Trevlig helg!
Kram sytanten

skapa och inreda sa...

Klart att jag vet vad maträtten heter. Min favoriträtt kroppkakor, så gott så :)
Tranbär på trådhjärta, en härlig dekoration, nej jag vet inte var man kan köpa dem.
Önskar dig en trevlig helg.
Kram Annika

Mimmi Hek sa...

Öländska kroppkakor så klart. Mums mums!!
Tror att det går lika bra med rönnbär. Har ingen aning om var man plockar tranbär.
Ha en bra helg.

Tångsnällans blogg sa...

Åh vad jag tycker om ditt tranbärs hjärta! Kram Crea

Anonym sa...

Jag har en tranbärsmosse jag ska besöka till kommande weekend.
Återkommer ifall den har några bär kvar. Älgen ÄLSKAR dem!
Återkommer,
Jim

Soulsister sa...

Har nog aldrig sett färska tranbär...torkade äter jag varje dag. Ölandskroppkakor har jag ätit och de föll mig inte i smaken :(

Jag ska till minneslunden på Limhamn ikväll, jag kan tända ett ljus för dina föräldrar där om du vill. Jag tänder för min farmor <3

kram

Vera.m.fl sa...

Kroppkakor måste det ju bara vara- men för mitt norrlänska öga ser det litegranna ut som våra underbart goda Pitepaltar :) Inte helt olikt ska jag säga. Det som är största skillnaden är väl att kroppkakor har mer smak då dom är mer kryddade.

Superläckra hjärtan! Du är så himla finurlig och driftig- håller i en bok med ideer och vips så har du skapat eget! Jag är full av beundran till din skaparglädje :)

Stor kram!

Lena sa...

Gott med kroppkakor!! Länge sen jag åt nu..
Tranbärshjärtat är hur fint som helst!! De växer lite som hjortron vad jag kan få fram..på myrar och mossar..kan inte minnas att jag sett i affären..men du kan säkert be ngn ta hem!!

Kram!!

Hedvig sa...

På vårat landställe i Stockholms skärgård finns det tranbär. Min farmor brukar plocka och göra tranbärslikör. :) Men hjärtat blev väldigt fint även om de var frysta, och det lär ju funka lika bra med rönnbär.

Ha en fortsatt bra helg! :)
/Kram

Kerstin: sa...

Vilka fina tranbärshjärtan.

Jag brukar klaga på att "på våra affärer finns det aldrig nåt extra". Men gissa vad som fanns i våran ICA butik idag. Just det - färska TRANBÄR. Vad ska man ha det, till undrade jag, men nu hittade jag ju ett svar på din blogg. KUL!

Ha en skön helg!

Lindha sa...

Mums fillibabba! Kroppkakor, öländska dessutom!! I somras åt vi kroppkakor då vi semestrade på Öland... Åt så mycket att det började rinna ur öronen....Men dagen efter skulle vi gärna ätit lika mycket igen!
Vilket underbart fint hjärta du gjort!!
Ha en kanonbra helg!
Kram Lindha

Skaparglädje sa...

Hjärtat blev jättesnyggt. Ser fram emot att få se fler jultips/pyssel från julboken.

Jag tror också att det är kroppkakor du har ätit. Det är ju bara så gott.
Kram!

Black Iris sa...

Visst sjutton är det kroppkakor som alla säger. Underbart gott, och med norrländsk sylt till måste det varit rena himmelriket.
Tranbär i all ära men rönnbär kan man palla utanför systemet som du vet.
Finfina hjärtan du fick till oavsett vilka bär det var.
Visst är det roligt att tjuvstarta med julpysslet?
Jag har skickat beskrivningarna till dig.

Kram Maidi

Paradiset Kaos sa...

Eftersom det var på Öland så lär det som sagt vara kroppkakor. Men ska jag vara ärlig så är palt mycket godare. :-)
Ha en fortsatt bra helg!!!

Sirpa sa...

Hej!
Tack för din hälsning!
Ha en skön söndag!
Kram Sirpa

Maria sa...

Så fint tranbärshjärtat blev - du fick verkligen jobba för det! Jag har ingen aning om var man hittar färska tranbär och när man i så fall plockar dem. Men kan ske någon annan vet.
så härligt att bli bjuden på kroppkakor! Och gå bort-presenten var mysig.
Kram, Maria

Inger P sa...

Kroppkakor är maträtten, vad sugen jag blev nu :)

Jag hittade tranbär på Maxi i disken med just färska hallon, blåbär och jordgubbar låg plastpåsar med 500g färska tranbär. Lycka till!