Sidor

onsdag 7 september 2016

Hängmattan. . . . .

. . .  är den perfekta platsen för min melon som börjar bli tung. Den borde kanske ha växt på marken , men jag fick den i en kruka så då får man hjälpa den på traven att hålla sig hängande. 
Svårt att veta när den är ätklar ????


Rund och kompakt som melonen är också ett av sommarens loppisfynd,

Iittalaljusstaken. 

Snygg i all sin enkelhet . 


Runda är också årets nya tomatsort. . .  Scotland yellow, en normalstor tomat.
 Och knallgul. Den är verkligen god också. 


Det här är min andra nya sort . . . Black sweet cherry, en cocktailtomat. 
Ja den är snarare knallbrun , varmt brun . . . .  . 


. . . till skillnad från gamla hederliga Chocolate cherry, som ni sett förut. 
I år räknar jag inte tomaterna som ifjol. men hade jag gjort det skulle denna slå alla rekord. Busken är så full av tomater så jag har fått binda upp den både kors och tvärs.


I år slår alla skördar rekord tror jag . Både de i skogen och de i trädgårdarna. 
Jag håller på som bäst att ta hand om tomater, har gjort bl.a. krossade tomater .....flera påsar som nu ligger i frysen. Och så tomatsoppor. Just denna älskar vi och är lätt att göra. 

Halverade tomater får stå i ugnen 200 gr i ca 25 min. 
De har då haft några matskedar olivolja, salt och peppar över sig och dessutom med två vitlökar med skal på.
Under tiden de bakas kokar jag en liten potatis i skivor med 3 dl vatten.
Sen krafsar jag ur tomatköttet , tar bort skalet på vitlöken och mixar allt  tillsammans med potatiskoket och en tsk socker till en lagom slät massa. Brukar även smula ner en buljongtärning. Och så ner i frysen. 

Nästa grej att göra är en sagolikt god tomatmarmelad med stjärnanis. 
Kommer sen. 

Inte ofta jag gör bröllopskort, men ibland när någon ber mig. Temat på detta skulle handla om romantik och glädjen av odling och vår vackra natur.


Här ett nytt grattiskort med höstfärger. 


Min blommande skönhet LUCIA förnekar sig inte. Jag var inte tillräckligt snabb att fota i ett lite tidigare stadium. Men den är ursnygg hela vägen. Har ni sett nymånen nu om kvällarna. ??

 Jag tror aldrig att jag sett en så kraftig och stor nymåne. Den brukar ju bara vara som ett streck. Och dessutom ligger den nästan på trädtopparna. Jag har inte fått någon bra bild, 


men gå ut ikväll och kolla du också !!!!!

KRAM Eva 


5 kommentarer:

Huset bakom lindarna sa...

Ja tomaterna frodas här också och jag tackar dej än en gång för de fina frön jag vann hos dej häromåret. Jag har massor av den där bruna söta i år!
Jag måste nog kolla min ljusstake, jag tror att jag har precis samma som du! Vi var i trakterna dina i måndags och mannen undrade om vi skulle ta vägen förbi dej, men tiden rann iväg annars hade jag kanske dykt upp...
Månen måste jag ta en titt på ikväll!
Kram/Finas mammis

Skaparglädje sa...

I år har jag också fått mängder av tomater och i år står det en etikett vid varje sort så jag vet vad som är vad. Säger än en gång TACK till dig för tomatfröna från dig.
Fast jag är inte lika duktig som du att ta vara på dem, vi äter bara, det är också gott.
Kram!

Unknown sa...

Chokladtomater har vi också haft i körsbärstomatform. De är supergoda.
Vilken vacker gul ros du bjuder på.
Älskar dina kort som vanligt.
Ha en fin dag

Kramar
Lene

Hantverkarglädje sa...

Vilka goa frestelser du har där. Verkar som du är en riktig odlare minsann. Tycker bara att en hel del av odlandet gått ur tiden för mig. Var stormintresserad som yngre. Brukar kännas rätt bra när man lagrat en del bär och grönsaker inför året. Allt i naturen känns ju som gratis. Jag håller med att det kommit mycket av allt i år. Bären de får även vi frossa i vinter.
Månen ja, nej den har jag inte sett men för ett par kvällar sen såg jag lite norrsken. Väldigt vackert men man bör ju råka vara ute just när det flammar på om man skall få se det. Ha det gott.

Anonym sa...

Du hinner med så mycket så jag blir alldeles matt. Soppan lät smarrig och jag får lust att prova. Har du växthus eftersom du kan få så otroligt mycket tomater?
Tack för att du delar med dig av vackra bilder.